Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Tapasbarer i Alicante – ta del av det lokala köket!

Alicante är känt för sina fantastiska stränder, historiska landmärken och naturligtvis sin utsökta mat. En av många höjdpunkter i Alicantes kulinariska scener är dess tapasbarer, där lokalbefolkning och turister samlas för att njuta av små smakrika rätter som delas över bordet i en avslappnad och välkomnande miljö.

Tapasbarerna i Alicante är en reflektion av regionens rika matkultur och komplexa historia, med influenser från både medelhavet och andra delar av Spanien. För den som besöker Alicante är en rundtur bland stadens tapasbarer en fantastisk chans att dyka ner i det lokala köket och uppleva spansk matglädje när den är som bäst.

Ursprunget till tapaskulturen

Tapas har sina rötter i spansk historia och etymologin av ordet ”tapas” tros härstamma från det spanska verbet ”tapar” som betyder att täcka. En av legenderna säger att tapas började som små skivor bröd eller skinka som placerades på toppen av ett vin eller en öl för att skydda drycken från flygande insekter.

Med tiden utvecklades dessa enkla täckningar till mer sofistikerade smårätter som serverades tillsammans med dryck för att främja social samvaro och dela matupplevelser.

Vad är typiska tapasrätter?

I Alicantes tapasbarer stöter man på en variation av rätter som kan variera från enklare till mer avancerade. Bland några av de mest klassiska tapasrätterna finner man patatas bravas – stekt potatis serverad med en kryddig tomatsås, jamón ibérico – en sorts lufttorkad skinka av hög kvalitet, samt olika typer av ostar och oliver.

Man bör inte heller glömma andra populära tapas som spanska köttbullar, friterade småfiskar och calamares – ringar av friterad bläckfisk.

Hur man väljer rätt tapasbar

Att välja rätt tapasbar i Alicante kan vara en utmaning eftersom det finns så många utmärkta alternativ. Ett bra tips är att hålla utkik efter platser där lokalbefolkningen själva går – det är ofta ett tecken på kvalitet och äkthet.

Det kan också löna sig att söka barer som är specialiserade på en viss typ av tapas, såsom fisk-och skaldjur eller vegetariska alternativ. Recensioner på nätet och rekommendationer från hotellpersonal eller lokalbefolkning kan även vara till stor hjälp.

Mest populära tapasbarerna i Alicante

Några av Alicantest mest populära restauranger och tapasbarer inkluderar D’Tablas, där tapas kommer ut på löpande band och där gäster plockar vad som ser aptitligt ut från de passerande serveringsfatet. El Portal Taberna & Wines är ett annat populärt ställe som erbjuder en modern twist på traditionella tapas, och deras dryckesutbud är lika imponerande som maten.

Så beställer du tapas som en lokalbo

För att beställa tapas som en lokalbo är det viktigt att känna till de oskrivna reglerna på tapasbarerna. Vanligtvis beställer man några rätter att dela på och det är inte ovanligt att börja med några och sedan beställa fler efterhand.

En ”caña” (en liten öl) eller ett glas vin är oftast standard att beställa till maten. Tveka inte att fråga personalen om tips eller rekommendationer om du är osäker – de är oftast glada att hjälpa till.

Upplevelsen av att äta tapas

Att äta tapas är mer än bara en måltid, det är en social tillställning. Det handlar om att njuta av livet, umgås med vänner och familj och prova en mängd olika rätter i en avslappnad atmosfär.

Många tapasbarer i Alicante har en livlig atmosfär där människor står vid baren eller sitter vid små bord, pratar och delar tapas tillsammans. De finns utspridda överallt i staden runt Alicantes shoppingområden och marknader. Det är den här upplevelsen som bidrar till känslan av gemenskap och gör tapas till en så omtyckt del av spansk kultur.

Vegetariska och veganska tapasalternativ

Även om många förknippar tapas med kött och skaldjur, finns det gott om vegetariska och veganvänliga alternativ tillgängliga. Grillade grönsaker, gazpacho (en kall grönsakssoppa), och escalivada (grillad paprika och aubergine) är bara några exempel på de många läckra vegetariska rätterna som erbjuds. Allt fler tapasbarer i Alicante anpassar sina menyer för att inkludera även de som följer en växtbaserad diet.

Alicantest tapasbarer och lokala viner

Att besöka tapasbarer ger en utmärkt möjlighet att utforska Alicantest lokala viner. Regionen är känd för sina rika och fruktiga röda viner, såväl som sina friska och aromatiska vita viner.

Många tapasbarer har ett noggrant urval av lokala viner som kompletterar deras mat och ger en autentisk upplevelse. Det är vanligt att vinerna serveras i små glas, så kallade ”chato”, vilket ger gäster en chans att prova flera olika sorter utan att dricka för mycket.

Tapasbarer och levande musik

Vissa tapasbarer i Alicante tar stämningen till en ny nivå genom att erbjuda livemusik. Flamencomusik är speciellt populär och att kombinera lyssnandet av passionerad gitarr och rytmisk handklappning med en tapasdining är en upplevelse som inte bör missas. Det tillför ytterligare en dimension till tapasupplevelsen och gör kvällen ännu minnesvärd.

Att avsluta kvällen på en tapasbar

Att avsluta kvällen på en tapasbar i Alicante är ett perfekt sätt att smälta intrycken från en dag fylld med sightseeing och soliga stränder. Efter att ha delat många små rätter, kanske avnjutit ett glas lokalt vin eller två och fått känna på den spanska gästfriheten, lämnar du inte bara med en mätt mage utan även med ett minne för livet.

I Alicantes värld av tapasbarer finns det någonting för alla, oavsett om du är ute efter en snabb matbit eller en längre gastronomisk upplevelse. Det är denna variation, tillsammans med de vänliga människorna och den varma atmosfären, som gör tapasbarerna i Alicante till en oumbärlig del av din resa i Spanien.

Emma Andersson

Lämna en kommentar