Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Utflyktsmål i närheten av Alicante – Upptäck Costa Blanca!

Alicante med sitt underbara läge på Spaniens östra kust, är känt för sina soliga stränder och rika kulturliv. Men det är inte bara själva staden som lockar besökare utan även de fantastiska utflyktsmålen i dess närhet.

Costa Blanca bjuder på en skatt av upptäckter, från idylliska små byar och hisnande naturparker till historiska monument och livliga marknader. Oavsett om du är ute efter avkoppling, äventyr eller kulturella sevärdheter, finns det alltid något att utforska i närheten av Alicante.

Guadalest – En bergsby med enastående utsikt

En av de mest imponerande utflyktsmålen nära Alicante är utan tvekan den lilla bergsbyn Guadalest. Belägen på toppen av en klippa, erbjuder byn en makalös utsikt över dalen med samma namn. Guadalest är känd för sitt slott, Castillo de San José, som delvis är uthugget ur klippan.

Byn är liten nog att utforska till fots och du kan därför gå en vandringsled eller ta en cykeltur. För de som uppskattar både historia och charm är det här en plats som bör stå högt upp på listan.

Tabarca – Den historiska ön med kristallklart vatten

Inte långt från Alicantes kust ligger den lilla ön Tabarca. Historiskt sett var ön en tillflyktsort för pirater, men idag är det ett skyddat marint reservat som lockar dykare och snorklare från hela världen.

De klara vattnet är även perfekt för att utforska Medelhavets undervattensliv. Besökare kan dessutom njuta av Tabarcas mysiga restauranger, vandra längs dess murar och utforska den pittoreska kyrkan.

Elche – Palmlundar och historiska skatter

Endast några kilometer från Alicante hittar vi staden Elche, känd för sina två UNESCO-världsarv, den historiska palmträds-plantagen, Palmeral de Elche, och det mystiska passionsdramat Misteri d’Elche.

Palmeral de Elche är en av de största palmträdgårdarna i Europa som erbjuder en svalkande promenad bland över 200 000 palmträd. Teaterstycket Misteri d’Elche framförs en gång om året i kyrkan de Santa Maria och är en upplevelse utöver det vanliga.

Sierra de Bernia – För vandrare och naturälskare

För de som söker äventyr i naturen är Sierra de Bernia en idealisk utflykt. Den dramatiska bergskedjan sträcker sig genom Alicante-provinsen och erbjuder flera vandringsleder som passar både nybörjare och erfarna vandrare. Väl där kan man uppleva det berömda ”Forat de Bernia”, en tunnel som går rakt genom berget och leder till fantastiska utsiktsplatser.

Altea – Kullerstensgator och vitkalkade hus

Altea är ofta nämnd som en av de vackraste byarna i Costa Blanca. Med dess kullerstensgator, vitkalkade hus och blå kupolkyrka är Altea en fröjd för ögat.

För konstälskare finns gallerier och ateljéer i överflöd, och för matentusiaster erbjuder den lokala matmarknaden färska råvaror och delikatesser. Alteas strandpromenad är ett perfekt ställe att njuta av en avkopplande promenad med utsikt över Medelhavet.

Calpe – Klippformationer och badliv

Calpe är berömt för sin imponerande klippa Peñón de Ifach, som reser sig mäktigt ur havet och är synlig från långt håll. Den natursköna vandringsleden upp till toppen av klippan erbjuder fantastiska vyer och är ett måste för besökare. Vid foten av Peñón de Ifach hittar man även Calpes sandstränder som är perfekta för solbad och simning.

Fuentes del Algar – Naturliga vattenfall

En kort bilfärd från Alicante ligger Fuentes del Algar, en natursköns park där flera vattenfall och naturliga pooler skapar en fröjd för både ögon och själ. Gäster kan vandra längs floden Algar, bada i de naturliga bassängerna eller bara njuta av omgivningarnas lugn. Fuentes del Algar är även en populär plats för picknick, så varför inte packa en korg och göra en heldag av det?

Besök på en lokal vingård

En utflykt till någon av Costa Blancas vingårdar är ett utmärkt sätt att tillbringa dagen. Regionen har ett flertal vingårdar där besökare kan prova lokala viner och lära sig om vinproduktion. En guidad tur på vingårdarna är inte bara en chans att smaka på de regionala vinerna, utan också ett tillfälle att uppleva det vackra landskapet.

Jávea – Smaragdbukter och historisk stadskärna

Jávea bjuder på en kombination av spektakulära stränder och en historisk stadskärna som är full av karaktär. Det klara vattnet i Jáveas vikar lockar till bad och vattensporter, medan de slingrande gränderna i den gamla staden erbjuder en blick in i det förflutna med sina gotiska byggnader och traditionella spanska torg.

Lokal matmarknad

Att besöka en lokal matmarknad är ett perfekt sätt att smaka på den lokala kulturen. Nära Alicante finns flera marknader som erbjuder allt från färsk frukt och grönsaker till lokala hantverk. Det är ett optimalt tillfälle att köpa med sig unika souvenirer samt att stödja de lokala producenterna och hantverkarna.

Utflyktsmålen runt Alicante är lika mångsidiga som de är fascinerande. Besök några av dessa platser och du kommer att få minnen för livet och kanske även ett nytt perspektiv på den spanska kulturen och det natursköna landskapet. Costa Blanca har verkligen något för alla smaker och intressen och är dessutom en perfekt utflykt för barnfamiljen.

Emma Andersson

Lämna en kommentar