Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Utflykter till pittoreska byar runt Alicante!

För de som besöker Alicantes städer och solkyssta stränder finns det en annan värld att upptäcka bara en kort resa bort. Det ligger ett flertal pittoreska byar inbäddade i berg och dalar, var och en med sin egen unika charm.

En utflykt till dessa byar är som att ta ett steg tillbaka i tiden, där man kan njuta av lugnet, den lokala kulturen och de traditionella spanska delikatesserna. Nedan följer några av de vackraste byarna som är väl värda ett besök!

Guadalest – En historia i sten

Mindre än en timme från Alicante ligger Guadalest, en av Spaniens mest besökta byar. Belägen på en klippa ovanför en turkosblå reservoar, är denna by känd för sitt spektakulära läge och sina historiska sevärdheter.

Besök det berömda slottet som är uthugget ur klippan och njut av utsikten över dalgången nedanför. Guadalest är också hem för flera intressanta museer, däribland ett miniatyrmuseum och ett tortyrmuseum, som båda erbjuder en unik inblick i Spaniens kulturella arv.

Altea – Konstnärernas tillflyktsort

Altea, ofta kallad Costa Blancas pärla, är en annan charmig by som ligger bara en kort bilresa från Alicante. Med sina kullerstensgator, vitkalkade hus och dess berömda blåkopplade kyrka, är Altea en favorit bland konstnärer och fotografer.

Ta en promenad längs strandpromenaden eller utforska de många konstgallerierna och hantverksbutikerna. Missa inte heller att besöka den livliga marknaden där lokala hantverk och färskproduktion säljs varje vecka.

Villajoyosa – Ett färgstarkt fiskeläge

Villajoyosa är särskilt känt för sina livfulla, färgglada hus som kantar floden Amadorio och havet. Som en tidigare fiskeby, erbjuder Villajoyosa en autentisk havsnära atmosfär.

Byborna bibehåller fortfarande sina traditioner och ett besök under påskveckan ger en fantastisk skådespel med parader och festligheter. Smaka på lokalfångad fisk och skaldjur på en av de många strandnära restaurangerna, eller besök Valor, en av Spaniens äldsta chokladfabriker.

Jávea – Mellan hav och berg

Jávea, eller Xàbia på valencianska, erbjuder en blandning av historiska sevärdheter och naturlig skönhet. Denna kuststad, inbäddad mellan Cap de la Nao och Montgó-berget, har ett rikt maritimt arv och ett gammalt stadskvarter med smala gator och gotiska byggnader.

Närheten till Montgó naturreservat ger även perfekta möjligheter för vandring och naturupplevelser. Den storslagna utsiktsplatsen Cap de la Nao erbjuder otroliga vyer av Medelhavet och är en populär plats för att se solnedgången.

Fornalutx – Sagolik skönhet i Soller-dalen

Fornalutx, beläget på ön Mallorca och tekniskt sett utanför Alicante-provinsen, är en av Spaniens vackraste byar som är värt en utflykt om du har mer tid att utforska. Denna fantastiska by är inbäddad i bergen i Soller-dalen och är känd för sina stenväggar och utsökta citruslundar.

De smala stenlagda gatorna och de prydligt underhållna husen skapar en atmosfär som är både betagande och avslappnande. Missa inte att prova den lokala färskpressade apelsinjuicen som serveras i byns kaféer.

Calpe – Den ikoniska Penon de Ifach

Calpe är en dynamisk blandning av modern turiststad och uråldrig bosättning. Staden är mest känd för Penon de Ifach, en gigantisk kalkstensklippa som reser sig 332 meter över Medelhavet och är en symbol för Costa Blanca.

Det finns en skyddad naturpark kring klippan där besökare kan vandra upp för en spektakulär utsikt över kusten. Calpe har även en intressant historisk stadskärna, vackra stränder och en hamn där du kan äta färskfångad fisk vid vattnet.

Benissa – En historisk pärla

Benissa är en av Costa Blancas äldsta städer, med en välbevarad medeltida stadskärna. Denna härliga lilla stad har en imponerande katedral och flera andra historiska byggnader som vittnar om dess förflutna.

Benissa ligger också nära en kust med pittoreska vikar och klart vatten som är perfekta för dykning och snorkling. Utforska stadens marknad och lokala festivaler för att få en genuin upplevelse av den spanska kulturen.

Att besöka de pittoreska byarna runt Alicante erbjuder en rik och varierad upplevelse av Spaniens historia, kultur och naturskönhet. Vare sig du letar efter en avkopplande tillflyktsort, ett historiskt äventyr eller bara vill njuta av det lokala köket och hantverket, har dessa byar något för alla.

Glöm inte att ta dig tid att uppskatta de små detaljerna och ta del av det lugna tempot i dessa vackra platser som ligger bortom stadens brus och liv och rörelse. Utflykterna till dessa byar lovar att bli minnesvärda höjdpunkter på din resa till Alicante-regionen.

Emma Andersson

Lämna en kommentar