Högtider och helgdagar i Alicante!

Alicante är en av Spaniens pärlor och en älskad destination för resenärer världen över. Med sina soliga stränder, rika kultur och färgstarka traditioner har staden något att erbjuda för alla.

En av de bästa sätten att uppleva denna dynamiska stad är genom dess högtider och helgdagar. Dessa festligheter ger en unik inblick i den lokala kulturen och erbjuder många möjligheter att delta i festligheterna. Här ska vi utforska några av Alicantes mest framstående högtider och helgdagar.

Las Hogueras de San Juan

En av Alicantes mest spektakulära och omtalade festivaler är Las Hogueras de San Juan, eller Sankthansbål. Denna traditionella festlighet uppmärksammas under midsommartid, mellan den 20:e och 24:e juni.

Firandet inkluderar massiva eldskulpturer, som kallas hogueras, som byggs runt om i staden och sedan bränns på midsommarnatten. Invånare och besökare samlas längs stadens stränder för att bevittna bränningen och fira med fyrverkerier, musik och dans.

Varje distrikt i Alicante arbetar noggrant med att skapa sina hogueras, och tävlingar hålls för att utse de mest imponerande kreationerna. Detta är en tid av glädje och sammanhållning för invånarna, och det är en fantastisk möjlighet för turister att känna den autentiska spanska kulturen.

Semana Santa

Den Heliga veckan, eller Semana Santa, är en annan stor högtid i Alicante, liksom i resten av Spanien. Semana Santa sträcker sig från Palmsöndagen till Påskdagen och är en djupgående religiös händelse som markerar Jesu Kristi sista vecka. Under denna tid fylls gatorna i Alicante med processionsgrupper som bär religiösa symboler och skulpturer av Jesus och Jungfru Maria runt bland sevärdheter.

Deltagarna bär traditionella dräkter och processionerna ackompanjeras av sorgesam musik och böner. Evenemanget är mycket känslosamt och är en viktig del av stadens kulturella arv. För många besökare blir Semana Santa en oförglömlig upplevelse som ger en djupare förståelse för den katolska tron och dess riter.

Moros y Cristianos

Moros y Cristianos är en av de mest ikoniska festerna i Alicante-provinsen och firas till minne av de historiska striderna mellan morerna och kristna under Reconquista-perioden. Festen hålls på olika datum beroende på staden eller byn, men i Alicante är den mest känd på den först helgen i december i stadsdelen Benalúa.

Festivalen innehåller imponerande parader där deltagare är klädda som kristna och iscensätter de historiska striderna med hjälp av dramatiska kostymer och vapen. Musiken, dansen och de stora fyrverkerierna gör denna festival till en oförglömlig upplevelse. Moros y Cristianos är ett utmärkt tillfälle för besökare att bevittna en av de mest älskade och spektakulära traditionerna i regionen.

Fiesta de los Reyes Magos

Fiesta de los Reyes Magos, eller Epifani, är en annan viktig högtid i Alicante som firas den 5:e och 6:e januari. Även känd som trettondedagen eller de tre kungarnas dag, hedrar denna festival de vise männens ankomst till Betlehem för att tillbedja den nyfödde Jesus.

Firandet börjar med att de tre kungarna ankommer till Alicantes hamn den 5:e januari, följt av en stor parad genom stadens gator. Barnen ställer ut sina skor för att kungarna ska lämna gåvor under natten och den 6:e januari samlas familjer för att öppna julklappar och njuta av en festlig måltid.

En populär maträtt under denna dag är Roscón de Reyes, en cirkulär kaka dekorerad med torkad frukt och fylld med grädde eller marsipan. För att göra en Roscón de Reyes behöver du följande ingredienser:

 • 500 g mjöl
 • 100 g socker
 • 2 ägg
 • 25 g färsk jäst
 • 100 ml mjölk
 • 75 g smör
 • Rivet skal av 1 apelsin
 • Rivet skal av 1 citron
 • En nypa salt
 • Torkad frukt för dekoration
 • Blanda mjölet med socker, ägg, jäst, mjölk, smör, apelsin- och citronskal samt salt. Knåda degen tills den är slät.
 • Låt degen jäsa i 2 timmar på en varm plats.
 • Forma degen till en stor ring och dekorera med torkad frukt.
 • Låt jäsa ytterligare en timme.
 • Grädda kakan i en förvärmd ugn på 180 grader i cirka 25-30 minuter.

Genom att delta i dessa högtider och helgdagar får du en första hand insikt i Alicantes unika kultur och traditioner. Oavsett om du är där för Las Hogueras de San Juan, Semana Santa, Moros y Cristianos eller Fiesta de los Reyes Magos, kommer du garanterat att skapa oförglömliga minnen och få en djupare förståelse för denna spännande stad.

Vanliga frågor

Vilken är den största högtiden i Alicante?

Den största högtiden i Alicante är Las Hogueras de San Juan, som firas från den 20:e till 24:e juni. Det är en spektakulär festival med eldskulpturer, fyrverkerier och musik.

När firas Semana Santa i Alicante?

Semana Santa, eller den Heliga veckan, firas från Palmsöndagen och avslutas på Påskdagen. Datumet varierar varje år eftersom det följer påskens kalender.

Vad är Moros y Cristianos?

Moros y Cristianos är en fest som firar de historiska striderna mellan morerna och kristna under Reconquista-perioden. Den innehåller parader, dramatiska kostymer och fyrverkerier.

Vad händer under Fiesta de los Reyes Magos?

Fiesta de los Reyes Magos firas den 5:e och 6:e januari. Festligheterna inkluderar en stor parad och barn får presenter från de tre vise männen. Familjer samlas också för att njuta av den traditionella Roscón de Reyes-kakan.

Emma Andersson

Lämna en kommentar