Upptäck Alicantes dolda pärlor!

Alicante är ofta känt för sina vackra stränder och det pulserande nattlivet, men den spanska kuststaden har så mycket mer att erbjuda för den äventyrslystne resenären.

Här finns inte bara solsken och palmer utan även en mängd dolda pärlor som väntar på att upptäckas. Upptäck Alicantes dolda pärlor – genom att utforska bortom de upptrampade turiststigarna kan du verkligen få en smak av det genuina Alicante.

1. Santa Barbaras fästning

Mitt i Alicantes hjärta tronar den storslagna Santa Barbara slottet, som är en av Europas största medeltida fästningar. Beläget på toppen av berget Benacantil, erbjuder fästningen inte bara en intressant historielektion utan även spektakulära panoramavyer över staden och Medelhavet.

Fästningens rötter går tillbaka till 800-talet när morerna först byggde strukturen. Dagens besökare kan utforska dess välbevarade rum och tunnlar, beundra de många utställningarna och njuta av en kaffe på kaféet med utsikt över hela Alicante. Att ta sig upp till fästningen innebär en brant promenad, men det finns också en hiss från stranden El Postiguet för de som vill undvika backen.

2. Marknaden Mercado Central

För den som vill uppleva den lokala kulturen rekommenderas ett besök på Mercado Central, stadens centrala marknad. Denna arkitektoniska pärla byggdes år 1911 och har sedan dess varit hjärtat av Alicantes kommers.

På marknaden kan du förvänta dig att finna färska råvaror, inklusive fisk och skaldjur, som fångats samma dag, samt en mängd olika frukter och grönsaker. Men Mercado Central är mer än bara en plats för att handla mat, det är en plats där lokalbefolkningen samlas, vilket gör det till en idealisk plats för besökare att känna stadens puls och engagera sig med invånarna.

3. Caminito del Rey

För de som älskar natur och vandring är Caminito del Rey ett absolut måste. Trots sitt rykte som en av de farligaste vandringslederna i världen har denna vandring blivit betydligt säkrare efter betydande renoveringar. Den är belägen en kort bilresa från Alicante och erbjuder en dramatisk och oförglömlig upplevelse.

Stigen, som för det mesta är byggd längs de branta väggarna i en smal kanjon, ger en häpnadsväckande utsikt över omkringliggande landskap. Det är viktigt att bära bekväma skor och ta med vatten, men belöningarna i form av vyer och adrenalin är ovärderliga.

4. Barrio Santa Cruz

Bland de mest charmiga kvarteren i Alicante är utan tvekan Barrio Santa Cruz. Detta område, beläget på bergssidan av Benacantil, är känt för sina slingrande smala gator, pittoreska vitkalkade hus och färgglada blomsterarrangemang.

En promenad genom dessa gränder på kvällen, när området lyser upp och lokalbefolkningen samlas utanför sina hem, ger en oförglömlig bild av det traditionella Alicantes livsstil. Här finns även små och mysiga tapasbarer där besökare kan smaka på lokala delikatesser i en autentisk miljö.

5. Isla de Tabarca

För en dagsutflykt bort från stadens hetta rekommenderas en resa till Isla de Tabarca, den enda bebodda ön i Valencia-regionen. Ön ligger cirka 20 kilometer från Alicante och nås med båt på bara en halvtimme.

Tabarca är liten men fullpackad med historia och naturlig skönhet. Här finns kristallklart vatten som är perfekt för snorkling, samt en mängd små restauranger som serverar färsk fisk och skaldjur. Att strosa runt i den bilfria bykärnan, beundra de gamla fästningsmurarna och koppla av på de små stränderna, ger en underbar kontrast till Alicantes liv och rörelse.

Dessa attraktioner representerar bara ett smakprov på vad Alicante har att erbjuda. Genom att utforska både de välkända och mindre kända hörnen av denna vackra stad kan man upptäcka en rikedom av kulturella och naturliga skatter som gör varje besök minnesvärt.

Emma Andersson

Lämna en kommentar