Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Vandring i Alicante – Utforska Serras de Mariola naturpark!

Alicanteprovinsen är kanske mest känd för sina stränder och turism, men den bjuder också på vacker natur som väntar på att utforskas. Bortom kustens hektiska semesterorter finner man en lugnare sida av regionen som erbjuder både ett lugn och äventyr för naturälskare.

En av de mest förtrollande platserna för friluftsentusiaster och vandring i Alicante är Serras de Mariola naturpark, en orörd pärla som sträcker sig över kommunerna Alcoy, Bocairent, Cocentaina och Muro. Med rik vegetation och varierad terräng är denna park ett perfekt utflyktsmål för den som vill uppleva Alicantekulturen bortom de mer traditionella turistvägarna.

Historik och kulturell bakgrund

Serras de Mariola naturpark, som bildades år 2002 är hem för en rik flora och fauna och har spår av mänsklig närvaro och kultur som går tillbaka tusentals år. Området har genom historien använts för allt från betesmark till en källa för is i de så kallade novercas, som är gamla snöbrunnar.

Parken berättar också berättelser om den lokala textilindustrins historia och de många slott och fornborgar där landskapet berättar om turbulenta tider då Morer och Kristna kämpade om herraväldet.

Natur och landskap

Landskapet i Serras de Mariola är oerhört varierande, från frodiga dalar med floder och små bäckar till höga bergstoppar som erbjuder spektakulära vyer. Parken är särskilt känd för sitt rika växtliv, med över 1,200 registrerade växtarter, inklusive flera orkidéer och den sällsynta köttätande växten Pinguicula dertosensis.

Området är också hem för aromatiska örter som timjan, rosmarin och lavendel, vilket bidrar till en förtjusande doft under vandringen och är ett extra tillskott till Alicantes friluftsliv.

Förutom den imponerande floran har naturparken ett rikt djurliv. Här kan man se fåglar som kungsfiskare, hököglor och den iberiska kejsarörnen, samt däggdjur som vildsvin, rävar och den iberiska stenbocken. Tack vare bevarandearbetet i parken har många av dessa arter fått värdefulla miljöer där de kan frodas.

Vandring och leder

För den vandringsintresserade erbjuder Serras de Mariola ett nät av mångsidiga leder där man kan njuta av utomhusaktiviteter året om. En populär rutt är den som leder upp till Montcabrer, parkens högsta topp med sina 1,390 meter över havet, varifrån man kan skåda ut över det omgivande landskapet. Det finns även lättare promenadvägar som är perfekta för kortare utflykter som bidar med en stund av mindfulness i skogens lugn.

Kulturella och historiska sevärdheter

När man besöker Serras de Mariola bör man inte missa att utforska de kulturella och historiska lämningarna. Förhistoriska grottmålningar, iberiska bosättningar och medeltida slott är bara några exempel på det rika kulturarv och sevärdheter som finns att upptäcka. Parken hyser också flera museer och informationscenter där besökare kan lära sig mer om områdets historia och natur.

Innan man ger sig ut på vandringarna kan det vara värdefullt att ta del av kunskapen om de olika medicinska och aromatiska växter som finns i området. Guidade turer om växter och örter erbjuder insikt i hur det lokala samhället traditionellt använt dessa resurser, och många av dem används fortfarande idag i lokal gastronomi och hantverk.

Lokal gastronomi

Serras de Mariola är även en fest för den matintresserade. Regionen är känd för sin rika gastronomi, som speglar landskapet och historien i sina smaker. Delikatesser som oliver, honung, nisperos och lokala ostar kompletterar vandringen med utsökta smakupplevelser. Besök lokalproducerade vingårdar och olivpressar för att få med dig det bästa av områdets smaker hem.

Aktiviteter för barn och familjer

Naturparken är inte bara en plats för vuxna naturälskare, det finns gott om aktiviteter för barn och familjer. Med anpassade leder och organiserade familjeaktiviteter ger parken sina yngre besökare en spännande upplevelse, som att utforska naturens under på ett lekfullt och säkert sätt.

Att besöka en naturpark innebär dock också ett ansvar. Turister uppmuntras att tillämpa hållbar turism genom att inte lämna något avfall efter sig, inte plocka växter eller störa djurlivet. Det är av stor vikt att respektera naturens skönhet så att Serras de Mariola kan fortsätta vara en fridfull plats för kommande generationer att njuta av.

Serras de Mariola naturpark erbjuder en värdefull tillflyktsort från det vardagliga och ger möjlighet att återkoppla med naturen. Genom att vandra i de lugna och pittoreska omgivningarna får besökare inte bara stärka sin fysiska hälsa utan också finna mental återhämtning och en känsla av samhörighet med omvärlden.

Emma Andersson

Lämna en kommentar