Flytta till Alicante – en checklista!

Att flytta till Alicante, denna soliga stjärna på den spanska kusten kan vara en av de bästa besluten du någonsin gjort. Men innan du kan börja njuta av den fantastiska livsstilen som denna stad erbjuder, är det viktigt att ha en plan på plats. Här är en översikt över några av de viktigaste sakerna att ta hänsyn till när du planerar din flytt till Alicante.

Att välja rätt boende

Först och främst måste du bestämma vilken typ av boende som bäst uppfyller dina behov och preferenser. Alicante erbjuder en mängd olika boendealternativ, från moderna lägenheter i stadens centrum till mysiga villor vid kusten. Du kan överväga följande faktorer när du väljer boende:

 • Plats: Vill du bo nära stranden, i centrum eller i ett lugnare bostadsområde?
 • Storlek: Hur många rum behöver du? Behöver du ett extra rum för gäster eller arbete?
 • Budget: Vad är din maximala hyra eller köpepris?

Att anställa en lokal fastighetsmäklare kan vara till stor hjälp när du söker efter det perfekta boendet. De har ofta insikt i de senaste fastigheterna som är tillgängliga och kan hjälpa dig att navigera på den lokala bostadsmarknaden effektivt.

Att skaffa NIE-nummer

För att kunna bosätta dig och arbeta i Spanien behöver du ett NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero). Detta är ett personligt identifieringsnummer som du behöver för flera viktiga saker, inklusive att öppna ett bankkonto, köpa egendom och registrera dig hos olika myndigheter.

Processen att skaffa ett NIE-nummer kan vara något tidskrävande, så det är bäst att börja denna process så snart som möjligt efter din ankomst till Alicante. Du behöver besöka en polistation och lämna in en ansökan tillsammans med följande dokument:

 • Pass eller nationellt ID-kort
 • Färdigt ansökningsformulär
 • Bevis på din anledning för att bo i Spanien (exempelvis anställningsavtal, bevis på fastighetsköp)

Det kan vara en bra idé att ta med sig en spansktalande vän eller anlita en legal rådgivare för att se till att ansökningsprocessen går smidigt.

Öppna ett bankkonto

Att öppna ett bankkonto i Spanien är ett viktigt steg för att kunna hantera din ekonomi när du flyttar till Alicante. Många banker kräver att du har ditt NIE-nummer innan du kan öppna ett konto, så se till att skaffa det först. Det finns många banker att välja mellan, både spanska och internationella. När du väljer en bank, överväg följande faktorer:

 • Avgifter: Vilka avgifter är förknippade med kontot?
 • Språk: Erbjuder banken kundservice på engelska?
 • Placering: Finns det bankkontor eller bankomater nära där du bor?

Du behöver också ta med följande dokument till banken:

 • NIE-nummer
 • Pass eller nationellt ID-kort
 • Bevis på din adress, till exempel hyresavtal eller elräkning

Lära sig språket och kulturen

Även om många människor i Alicante talar engelska, särskilt i turistområdena, kommer det att vara mycket fördelaktigt för dig att lära dig spanska. Förutom att det underlättar kommunikation i vardagen, kommer det också att hjälpa dig att förstå och integrera dig i den spanska kulturen på ett djupare sätt.

Du kan överväga att ta spanskakurser vid en lokal språkskola eller med hjälp av online-resurser. Det finns även många sociala grupper och utbytesprogram som erbjuder möjligheter att öva spanska i avslappnade och roliga miljöer. Utöver att lära sig språket, försök att också engagera dig i lokala traditioner och högtider.

Alicante har rika kulturella traditioner, som till exempel den färgsprakande festivalen Las Hogueras de San Juan, där du kan få en verklig känsla för stadens unika kultur, sevärdheter och gemenskap. Genom att följa denna checklista och noggrant planera din flytt, kommer du att kunna njuta av allt det fantastiska som Alicante har att erbjuda och göra din övergång till ditt nya liv så smidig som möjligt.

Vanliga frågor

Behöver jag ett visum för att flytta till Alicante?

För EU-medborgare behövs inget visum för att flytta till Spanien. Om du är från ett land utanför EU kan du behöva ansöka om visum beroende på din specifika situation. Det är alltid bäst att kontrollera med den spanska ambassaden i ditt hemland.

Hur lång tid tar det att få ett NIE-nummer?

Det kan variera, men processen att få ett NIE-nummer kan ta från några dagar upp till några veckor, beroende på hur upptagna myndigheterna är och hur korrekt din ansökan är.

Är det lätt att hitta jobb i Alicante?

Det beror på bransch och din personliga erfarenhet. Det finns ofta möjlighet att hitta jobb inom turism och gästfrihet, särskilt under sommarmånaderna. Det är fördelaktigt att ha goda språkkunskaper i både engelska och spanska.

Är sjukvården i Alicante bra?

Ja, sjukvården i Alicante och resten av Spanien är generellt av hög kvalitet. Det finns både offentliga och privata vårdalternativ. Som EU-medborgare har du rätt till offentlig sjukvård med ett Europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC).

Hur är klimatet i Alicante?

Alicante har ett Medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Det är soligt året runt med mycket lite regn, vilket gör det till en populär destination för dem som söker ett varmt klimat.

Emma Andersson

Lämna en kommentar